Συναυλία με σπουδαστές και απόφοιτους της Σχολής Βιολιού με την ευκαιρία απονομής υποτροφίας εις μνήμη της Ερασμίας Γκιζελή
Κυριακή 27 Νοεμβρίου, 6:00μμ
Αίθουσα συναυλιών Αττικού Ωδείου
Με την ευκαιρία της προσφοράς και απονομής υποτροφίας από το Ιστορικό Φωτογραφικό Αρχείο της Νεώτερης Ελλάδας εις μνήμη της Ερασμίας Γκιζελή (διακεκριμένης επιστήμονος της παιδοοδοντιατρικής και ερασιτέχνη βιολονίστριας μέλους της Ορχήστρας των Επιστημόνων) στην Προκαταρκτική Τάξη της Σχολής Βιολιού υπό τον καθηγητή Παντελή Δεσποτίδη, διοργανώθηκε Συναυλία με σπουδαστές και απόφοιτους της Σχολής Βιολιού των τάξεων: Παντελή και Ευάγγελου Δεσποτίδη.
Η Ερασμία Γκιζελή υπήρξε διακεκριμένη επιστήμονας της παιδοοδοντιατρικής.
Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε με υποτροφίες του ΙΚΥ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην παιδοοδοντιατρική και την οδοντιατρική πρόληψη στις Σκανδιναβικές Χώρες, στην Τσεχοσλοβακία και τις Η.Π.Α (Πανεπιστήμιο Ιλινόις Λογιόλα) διακρινόμενη για τις εξαιρετικές επιδόσεις της.
Ήταν η πρώτη διδαχθείσα και διδάξασα την παιδοοδοντιρατρική στην Ελλάδα.
Αφιέρωσε την ζωή της στο «παιδικό χαμόγελο» και ως εργαζόμενη στο Υπουργείο Υγείας –όπου ανέβηκε με την αξία της όλες τις βαθμίδες ιεραρχίας-, σύστησε για πρώτη φορά ειδικά ειδικά προγράμματα πρόληψης σε σχολεία και δήμους συμμετέχοντας ενεργά.
Η Ερασμία Γκιζελή, ως ερασιτέχνης βιολονίστα , με την επαγγελματική διαχείριση του όρου, αγάπησε την μουσική με πάθος.
Και δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά αφού είχε την τύχη να γεννηθεί σ’ ένα θερμοκήπιο στοργής και προσοχής, όπου πρωτα-γωνιστούσε η βιβλική μορφή του πατέρα της, Ιωάννη Γκιζελή, -άριστου εκπαιδευτικού και μουσικολόγου οποίος κατέγραψε τη Δημοτική Μουσική της γενέτειρας του Εύβοιας.
Ανατράφηκε σε ένα μεγάλο φροντιστήριο κοινωνικής διδασκαλίας και φιλαλληλίας στο οποίο η μητέρα της Ευανθία Ποθητάκη -Γκιζελή ήταν ανεξάντλητη πηγή δύναμης και στήριξης της Οικογένειας.
Ο Ιωάννης Γκιζελής – πτυχιούχος βιολιού, Ευρωπαϊκής και Βυζαντινής Μουσικής, δεξιοτέχνης εγχόρδων οργάνων,- οδήγησε και τα τρία παιδιά, από την πολύ μικρή ακόμα ηλικία στον αδιάφθορο κόσμο της Μουσικής ίσως γιατί θέλησε να τα προστατέψει παρέχοντας τους αντισώματα στη φθορά της καθημερινότητας και του αγώνα επιβίωσης.
Ο Νίκος εξελίχθηκε σ’ ένα εξαίρετο βιρτουόζο του βιολιού και συνθέτη.
Η Σοφία (Φούλη) παράλληλα με τις φιλολογικές σπουδές της επιδόθηκε στο κλασικό τραγούδι και στα ανώτερα θεωρητικά.
Όσο για την Ερασμία, που ως 5χρονη έκανε «ζαβολιές» στο μάθημα του βιολιού βάζοντας σε δοκιμασία την ιώβεια υπομονή του πατέρα της , στράφηκε με τον ενθουσιασμό πάντα του νεοφώτιστου στη Μουσική και το αγαπημένο της βιολί ,σπουδάζοντας ακόμη και σε ώριμη ηλικία.
Μέλος της Ορχήστρας Επιστημόνων Καλλιτεχνών -της οποίας εμπνευστής και ιδρυτής ήταν στα χρόνια της Κατοχής (1943-44) ο τότε φοιτητής της Νομικής και μετέπειτα δικηγόρος Ευάγγελος Κουρής- συμμετείχε με ζήλο στις συναυλίες της ομάδας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Όσοι την γνώρισαν σε κάποια «ουρά» να περιμένει από τα χαράματα για να εξασφαλίσει τα εισιτήρια κάποιας συναυλίας….
Όσοι την είδαν να στέκεται μες στη βροχή, περασμένα μεσάνυχτα, στην άδεια πλατεία του Δημαρχείου της Βιέννης και να παρακολου-θεί προσηλωμένη μία παράσταση όπερας….
Όσοι την άκουσαν να κλαίει από συγκίνηση ανοίγοντας την ψυχή της στη μελωδία ενός βιολιού….
Όσοι ένιωσαν τους δυνατούς κτύπους της καρδιάς της καθώς γονάτιζε πλάι σε ένα περιστέρι…..
Όσοι την γνωρίσαμε, την ακούσαμε, τη νιώσαμε... όλοι την αγαπήσαμε.
Θα μας συντροφεύει πάντα το εγκάρδιο παιδικό γέλιο ενός ακριβού Φίλου, ενός Ανθρώπου -Πρότυπο για όλους μας που τίμησε το Δώρο της Ζωής με την ανιδιοτελή προσφορά ενός Παραδείσου!
Πρόγραμμα Συναυλίας
Ευαγγελιστή Στεφανία
O. Rieding: Concerto op. 35, 1ο μέρος: Allegro moderato
Κώτσικας Γεώργιος
L. v. Beethoven: Sonata No 24 "Spring Sonata"
J. S. Bach: Sonata No 1 , Presto
Γαλανού Μελίνα
G. Pugnani-Kleisler: Praeludium und Allegro
Ζαχαρία Ευφημία
E. Ysaye: Sonata No 3
Δαλιάνης Χρήστος
C. Saint-Saens: Concerto No 3 σε σι ελάσσονα op. 61 , 1ο μέρος: Allegro non troppo
Στο πιάνο συνοδεύει η Δέσποινα Στεφανίδου
Παντελής Δεσποτίδης (βιολί), Αυγουστίνος Μουστάκας (βιολί), Γιώργος Γιοβάνος (βιολί) Αλέξανδρος Δεσποτίδης (βιόλα), Χριστίνα Κούτρου (βιολοντσέλλο)
W. A. Mozart: Eine Kleine Nachtmusik, 1ο μέρος
L. Boccherini: Menuetto
J. Brahms: Ουγγρικός Χορός Νο 5
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΝΕΩΤΕΡΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το ΙΦΑΝΕ είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1998 από Ακαδημαικούς, Πανεπιστημιακούς, Ανθρώπους των Τεχνών και της Επιστήμης, του Τύπου και της Ενημέρωσης.
Στόχοι του είναι η συγκέντρωση , η μελέτη και η καταγραφή κάθε οπτικοακουστικού υλικού από την Ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας, καθώς και η κωδικοποίηση και παρουσίασή του στο ευρύτερο κοινό.
Ιδιαίτερα δε απευθύνεται στους νέους, μέσα από εκθέσεις, προβολές σχετικών ντοκιμαντέρ, δωρεάν έντυπο και οπτικό υλικό, ώστε η Ιστορία να βιώνεται και να αποτελεί γνώμονα ζωής για το παρόν και το μέλλον.
Μέχρι σήμερα το ΙΦΑΝΕ έχει πραγματοποιήσει σειρά εκδόσεων και εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό με θέμα "Οι Θυσίες της Ελλάδας στο Δεύτερο Παγκόσμιο", "Ολυμπιακή Παιδεία", Ολυμπιακοί Αγώνες 2004", "Οι Έλληνες στις Παραδουνάβιες Χώρες", κ. α.